N&B Elämäntapa

Tervetuloa N&B-kotiin!

Tästä alkaa kauniimpi ja ekologisempi elämä

Muutto uuteen kotiin

Elämää N&B-kodissa

Olet muuttanut kotiin, jollaista et ole aiemmin kokenut. Newil&Bau-kodissa talon kauniit yhteistilat ja palvelut tekevät elämästä uudella tavalla helpompaa ja modernimpaa.

Muuton aika

Tutustu kotisi palveluihin ja ota yhteistilat käyttöösi

Muutto uuteen ympäristöön ja kotiin on yksi parhaista tilaisuuksista luoda uusia rutiineja, joten ota tilanteestasi hyöty irti. Kun olet päässyt asettautumaan uuteen kotiisi, tutustu taloyhtiön yhteistiloihin ja pohdi, millä tavoilla voisit käyttää niitä sujuvoittamaan juuri omaa arkeasi.

Kokeile tiloja ennakkoluuloitta. Esimerkiksi taloyhtiön etätyötila on nimensä mukaisesti mainio paikka luoda etätyöpäiviin struktuuria – työmatka pysyy lyhyenä, mutta kodista erillinen tila auttaa mieltä pitämään työasiat vapaa-ajan ulkopuolella. Tila sopii kuitenkin erinomaisesti muuhunkin puuhailuun: neulominen, piirtäminen, lautapelailu, lukeminen tai muu hiljainen harrastaminen onnistuu tilassa yhtä hyvin kuin tietokoneen äärellä työskentelykin.

Muuttojätteet

Kierrätä muuttolaatikot oikein ja naapurisi kiittävät

Muuttaessa syntyy usein paljon muovi-, pahvi- ja kartonkijätettä. Muista siis litistää pahvilaatikot viedessäsi ne jätteiden keräyspisteelle ja hankkiutua itse eroon muutossa tarpeettomiksi jääneistä huonekaluista ja tavaroista. Voit kokeilla ilmoittaa hyväkuntoisista myytävistä tai lahjoitettavista tavaroista esimerkiksi asuinalueen sosiaalisen median kirpputoriryhmissä tai N&B-sovelluksen kautta taloyhtiön ilmoitustaululla. Tutustu myös N&B-sovelluksen oppaaseen ekologiseen elämäntapaan, josta löydät kattavat ohjeet myös muuhun kierrättämiseen.

Muuttajan muistilista

Älä unohda pakollisia paperitöitä muuttaessa

Jotta muuttaessa uuteen kotiin kaikki sujuu heti alusta saakka ilman palvelujen katkoksia tai ongelmia, pidä huolta, että päivität sopimukset ajan tasalle. Esimerkiksi kotivakuutus voi vaatia muutoksia, mikäli asuntosi tyyppi muuttuu merkittävästi.

 • Tee muuttoilmoitus postiin, maistraattiin sekä uuden ja vanhan taloyhtiösi isännöitsijälle.
 • Siirrä ja kilpailuta sähkösopimus uuteen asuntoosi hyvissä ajoin
 • Siirrä ja päivitä kotivakuutus uuteen osoitteeseen.
 • Tarkista uuden kotisi internetoperaattori ja tee mahdollinen uusi sopimus internetyhteydestä uuteen kotiin. Taloyhtiöissä, joissa on taloyhtiölaajakaista voit usein päivittää internetyhteyden nopeutta tekemällä erillisen sopimuksen operaattorin kanssa. Muista myös päättää vanhan kotisi sopimuksesi.
 • Siirrä lehtitilaukset tai muut toistuvat kotiisi toimitettavat tilaukset uuteen osoitteeseen.
 • Pidä muuton jälkeen silmällä laskuja tai postia, joka tulee uudelleen ohjattuna vanhasta osoitteestasi ja ilmoita tarvittaessa suoraan lähettäjälle uusi osoitteesi.

N&B Sovellus

SOVELLUS-OPAS

Newil&Bau-kodissa sinun ei tarvitse haalia käyttöösi lukuisia erilaisia sovelluksia ja portaaleja saadaksesi uudesta kodistasi kaiken irti. Kaikki tärkeät ominaisuudet on koottu yhteen, helppokäyttöiseen sovellukseen.

Varaa palveluita sovelluksessaVaraa palveluita

Varauskalenteri

Varaa tiloja & palveluita

Sovelluksen avulla voit tehdä tilavarauksen taloyhtiön yhteistiloihin. Voit varata vaikka polkupyörän tai paikan etätyötilasta. Saat samalla tarvittaessa henkilökohtaisen pääsykoodin, jonka avulla tilan ovi on avattavissa varauksesi ajan.

Käytettävissä olevat palvelut vaihtelevat taloyhtiökohtaisesti.

Näin se käy

Tilan tai palvelun varaaminen käyttöösi

Aulanäyttö ja sovellus näyttävät palveluiden ajankohtaisen varaustilanteen. Varauksen voi tehdä hyvissä ajoin, jolloin voit varmistaa, että tarvitsemasi palvelu on saatavilla juuri silloin, kun sitä tarvitset. Olethan kuitenkin huomaavainen naapureitasi kohtaan: jos et esimerkiksi tarvitsekaan palvelua, peru varauksesi ajoissa. Taloyhtiö on myös voinut asettaa varaukselle ehtoja tai sääntöjä, joihin voit tutustua kunkin palvelun kuvauksessa. Huomaathan, että osaan tiloista tai palveluista, kuten etätyötilaan, voi tehdä yhtäaikaisia varauksia useampi henkilö kerrallaan. Kaikki tekemäsi varaukset näet Omat varaukseni -näkymässä, jonka kautta voit myös muokata tai poistaa varauksia.

Näin varaat tilan tai palvelun:

 1. Avaa sovelluksen Palvelut-näkymä ja valitse haluamasi palvelu tai tila
 2. Valitse kalenterinäkymää selaamalla haluamasi päivämäärä. Näet tilan varaustilanteen kyseisenä päivänä.
 3. Paina ‘Varaa’ ja määritä varauksesi ajankohdan alkamis- ja päättymisaika.
 4. Sen jälkeen vahvista varaus. Näet yhteenvetona, että palvelu on varattu sinulle.
 5. Mikäli palveluun tai tilaan liittyy ovikoodi, näet koodin varauksen yhteenvetonäkymästä.

Näet taloyhtiön tiedotteet ja lähetät viestejä Taloyhtiön viestintä

Taloyhtiön viestintä

Kaikki viestintä yhdessä paikassa

N&B-sovelluksen avulla pysyt kärryillä taloyhtiön viestinnästä. Isännöitsijä ja taloyhtiön hallitus voivat lähettää viestinsä keskitetysti yhteen paikkaan, ja saat halutessasi niistä ilmoituksen puhelimeesi. Voit myös tehdä helposti huoltopyyntöjä suoraan sovelluksen kautta.

Push-ilmoitukset

Ota sovelluksen lähettämät ilmoitukset käyttöön, niin pysyt ajantasalla

Jos annat sovellukselle luvan lähettää push-ilmoituksia, puhelimesi ilmoittaa automaattisesti, kun N&B-sovelluksessa on luettavana uusia tiedotteita tai asukkaiden ilmoitustaulun viestejä. Luvan voi antaa sovelluksen etusivulla näkyvässä lupakyselyssä painamalla ‘Salli’ tai myöhemmin menemällä laitteesi ilmoitusasetuksiin.

Applen iOS-laitteilla

 • Ilmoitukset otetaan Applen iOS-laitteilla käyttöön laitteesi yleisessä Asetukset-valikossa, jonka pohjalta löydät asentamiesi sovellusten listan. Valitsemalla sovelluksen N&B pääset valitsemaan ilmoitukset-asetukset. Anna sovellukselle lupa, niin pysyt ajan tasalla.

Android-laitteilla

 • Ilmoitukset otetaan Android-laitteilla käyttöön laitteen Asetukset-valikossa, josta löydät erillisen Ilmoitukset-valikon. Kyseisen valikossa voit laittaa ilmoitukset päälle laite- tai sovelluskohtaisesti. Anna lupa N&B-sovellukselle.

Asukkaiden yhteisöllisyys toteutuu digitaalisella ilmoitustaulullaDigitaalinen ilmoitustaulu

Viestit

Viesti naapuriesi kanssa digitaalisen ilmoitustaulun avulla

N&B-kohteissa aulan sotkuinen ilmoitustaulu on korvattu kätevällä ja tyylikkäällä digitaalisella näytöllä. Voit lähettää sovelluksen kautta viestejä, jotka näkyvät muille asukkaille sekä näytöllä että sovelluksessa. N&B-sovellus tarjoaa näin luontevan pohjan taloyhtiön yhteisöllisyydelle.

Ilmoitustaulun käyttö

Hyödynnä Newil&Bau-kotisi ilmoitustaulua naapurien väliseen viestintään

N&B-sovellus tarjoaa luontevan pohjan asukkaiden yhteisöllisyydelle. Ilmoitustaulu sopii erinomaisesti vaikkapa seuraaviin käyttötapauksiin:

 • Naapureihin tutustuminen järjestämällä yhteisiä aktiviteetteja tai kokoontumisia
 • Avun pyytäminen tai tarjoaminen vaikkapa koiran ulkoilutukseen, kukkien kastelemiseen tai lasten vahtimiseen
 • Löytötavaroista tai kadonneista esineistä ilmoittaminen
 • Tavaroiden antaminen tai pyytäminen lainaksi
 • Taloyhtiössä sijaitsevan, omistamasi asunnon ilmoittaminen vuokrattavaksi

Näin se käy

Lähetä oma ilmoituksesi näkymään ilmoitustaululle

 1. Avaa sovelluksen Ilmoitustaulu -näkymä.
 2. Paina ‘Kirjoita ilmoitus’ ja kirjoita sitten viestillesi lyhyt selkeä otsikko ja varsinainen ilmoituksesi viesti.
 3. Olethan kohtelias ja ystävällinen naapureitasi kohtaan kirjoittaessasi ilmoitustaululle – nimesi näkyy automaattisesti viestin yhteydessä. Jos haluat, että sinuun otetaan viestin suhteen yhteyttä, kerro viestissä haluamasi yhteydenottotapa. Muista kuitenkin, että esimerkiksi antamasi puhelinnumero näkyy tällöin myös aulanäytöllä.
 4. Kun painat ‘Lähetä ilmoitus’, viesti ilmestyy heti asukkaiden ilmoitustaululle.

Asukkaan opas kokoaa kodin kansioon tärkeimmät ohjeetDigitaalinen kodin kansio

Kodin kansio

Tärkeät dokumentit pysyvät tallessa

Taloyhtiödokumentit, yhteystiedot ja kodin laitteiden käyttöohjeet – uuden kodin myötä materiaalia kertyy paljon. N&B-sovelluksen avulla pääset aina tarpeellisiin materiaaleihin käsiksi vaivatta puhelimella.

Asukkaan oppaan sisältö

Asukkaan oppaasta löydät ohjeistukset ja yhteystiedot

 • Taloyhtiön tärkeät yhteystiedot
 • Tilojen kuvaukset
 • Pysäköinnin ja parkkitilojen ohjeet
 • Yhteiskäyttöisten palveluiden kuten yhteiskäyttöauton ja -pyörien ohjeet
 • Taloyhtiön internet-ohjeet
 • Järjestysmääräykset
 • Pelastautumisohjeet

Näyttävä sisäänkäyntiTurvallinen kulunhallinta

Avaa ovia

Päästä vieraasi sisään turvallisesti

Pysyvien ovikoodien jakaminen kylään tuleville vieraille tai toimituksia tuoville läheteille on turvallisuusriski. N&B-sovelluksen avulla kullekin tulijalle voi luoda helposti oman ovikoodin, joka on voimassa vain rajoitetun ajan.

Näin se käy

Luo ovikoodi ystävää varten

 1. Avaa sovelluksen Ovikodi-näkymä, jonka löydät sovelluksen etusivulta.
 2. Valitse päivämäärä-kenttä vaihtaaksesi päivä joksikin muuksi päiväksi. Automaattisesti valittuna on kuluva vuorokausi.
 3. Valitse alkamis- ja päättymisaika koodille painamalla kenttää ja valitsemalla haluamasi kellonajat. Ovikoodin enimmäisvoimassaoloaika on 24 tuntia.
 4. Tarkistettuasi, että haluamasi ajankohta on oiken paina ‘Luo ovikoodi’.
 5. Yhteenvetonäkymässä näet koodin voimassaoloajan sekä numerokoodin, jonka voit kopioida jakaaksesi sen esimerkiksi ystävälle painamalla koodia.
 6. Talon pääoven avaamiseksi koodi syötetään oven lukituspaneeliin.

NAAPURUSTOA LUOMASSA

Taloyhtiön yhteisöllisyys lähtee asukkaista – siitä, että jokainen huomioi naapurinsa ja antaa oman pienen panoksensa positiivisen asumiskulttuurin luomiseen.

Kerrostalon etiketti

Millaista elämää kerrostalossa voi viettää?

Kerrostalossa elämän äänet ja naapureiden kohtaaminen ovat osa arkea. Miellyttävä ja rauhallinen asumiskokemus rakentuu naapureiden elämän huomioon ottamisesta.

 • Moikkaa naapuria ja hymyile. Sillä on yllättävä vaikutus talon yleiseen viihtyvyyteen ja turvallisuuden tunteeseen.
 • Yhteisissä tiloissa ja rapuissa on hyvä välttää metelöintiä, sillä yleensä äänet kuuluvat parhaiten juuri käytävästä asuntoihin.
 • Huoneistoissa ei saa viettää häiritsevää elämää. Erityisesti yörauhan aikaan, yleensä klo 22 – 7 välisenä aikana melua tulee välttää. Esimerkiksi lasten leikki tai askeläänet päiväsaikaan kuuluvat normaaliin elämään.

Muista nämä

Tupakka

Etiketti

Tupakointi

Tupakansavu on myrkyllistä. Yleisissä tiloissa, tuuletusparvekkeilla tai ilmanvaihtoaukkojen yhteydessä sekä lasten leikkialueiden lähellä tupakointi on kielletty. Viethän sammutetut tupakantumpit roskikseen, sillä ne eivät maadu. Taloyhtiö voi määrittää myös tarkempia ohjeita tupakointiin liittyen.

Koira

Etiketti

Lemmikit

Huoneistojen ulkopuolella lemmikit on pidettävä kytkettyinä. Omistajan tulee huolehtia, että lemmikki ei häiritse asukkaita tai likaa rakennusta tai piha-aluetta. Esimerkiksi koirien jätökset tulee kerätä välittömisti ja viedä sekajätteeseen.

Roskapönttö

Etiketti

Jätepiste

Jätepiste kuumentaa tyypillisesti tunteita taloyhtiöissä. Tutustu sovelluksen ekologisen elämän oppaaseen, josta löydät neuvot kierrätykseen ja lajitteluun. Muista, että jätepisteelle ei kuulu jättää irtotavaroita – jokainen keräysastioiden ulkopuolelle jätetty ylimääräinen tavara nostaa taloyhtiön jätteen käsittelykustannuksia ja sitä kautta vastikkeita ja vuokria.

Musiikki

Etiketti

Musiikki ja juhlat

Musiikin äänenvoimakkuuteen on hyvä kiinnittää huomiota erityisesti yörauhan aikaan. On myös hyvä muistaa, että esimerkiksi pianon tai basson aiheuttama värinä voi kantautua yllättävän pitkälle rakenteissa. Isommista juhlista kannattaa kertoa seinänaapureille etukäteen vaikkapa viestillä sovelluksen ilmoitustaululle.

Yhteisöllisyys kerrostalossa

Luodaan yhdessä yhteisöllinen naapurusto

Naapuruston yhteisöllisyyden rakentuminen tarvitsee usein jonkun, joka tarttuu toimeen. Voisitko se olla sinä?

Yhteisöllisyys kerrostalossa

Yhteishenkeä naapurien kesken voi rakentaa monin erilaisin tavoin

Talkoohenki ja naapuriapu ovat arvokkaita suomalaisia perinteitä, jotka saattavat kaupungin kiireisessä elämänrytmissä jäädä taka-alalle.

Pohdi, millä tavoilla juuri sinä voisit luoda ympärillesi yhteisöllisempää asumiskokemusta. Vapaaehtoistyön tekeminen tekee elämästä merkityksellisempää.

Rakenna yhteisöä

Kokeilkaa näitä

Maalausta

Osaaminen hyötykäyttöön

Opeta tai tarjoudu avuksi

Osaatko jotakin, mistä voisi olla hyötyä tai iloa naapureillesi? Tarjoudu avuksi tai opettajaksi muille vaikkapa vieraassa kielessä tai kädentaidoissa. Vapaaehtoistyötä voi tehdä monin tavoin myös omilla kotikulmilla.

Harrastukset

Uusia ystäviä

Naapureiden harrastus­piirit

Jopa joka viides suomalainen kokee yksinäisyyttä. Yksi tapa tutustua uusiin ihmisiin on yhteisten harrastusten parissa. Kuka tahansa voi perustaa kerhon oman kiinnostuksen kohteensa ympärille. Mitä jos järjestäisit neulojien kokoontumisen tai lukupiirin talon yhteistilassa?

Puutarhatyöt

Viherpeukalot kokoontuvat

Puutarhatalkoot

Rakastatko viherkasvien hoitoa tai puutarhatöitä? Jaa naapureille pistokkaita tai kerro osaamisestasi taloyhtiön hallitukselle tarjoutumalla esimerkiksi järjestämään pihatalkoot tai rikkaruohojen kitkentää. Muista kuitenkin, että yhtiön pihalle ei voi tehdä istutuksia omin luvin.

Lapsia

Iloa lapsiperheille

Yhteistä tekemistä lapsille

Lapsiperheet voivat tukea toisiaan esimerkiksi järjestämällä hoitoringin, lelujen lainausta tai pienten koululaisten iltapäivätoimintaa vuorotellen eri naapureiden kotona tai taloyhtiön pihalla. Naapurin tarjoutuminen lastenvahtiavuksi voi olla arvaamaton apu!

Urheilua yhdessä

Liikunnan riemua

Seuraa lenkkipoluille

Pidätkö liikunnasta tai kaipaatko seuraa sulkapallokentälle? Kutsu naapurit kanssasi lenkkipolulle lähiluontoon tai tarjoa opastusta mielilajissasi. Moni uudelle asuinalueelle muuttanut ottaa lenkkeilyseuran ilolla vastaan.

Vihanneksia ostoskassissa

Tukea erityistilanteessa

Apua sairastuneelle tai vanhukselle

Asuuko naapureidesi joukossa yksinäisiä vanhempia henkilöitä? Nuoremmankin yksin asuvan omaiset saattavat asua kaukana, joten avun tarjoaminen esimerkiksi sairastapauksen aikana kaupassa käyntiin voi helpottaa naapurin arkea valtavasti.